Holidays during term-time and

authorised absence from school
Can | take my child out of school for a family holiday?

No. Headteachers cannot and will not authorise school (or other educational
establishment) absence purely for the reason of a family holiday. If you feel you
have an exceptional circumstance you must speak to your headteacher prior to
making any arrangements or taking any absence.

Parents are legally responsible for ensuring their children receive education in
accordance with section 7 of the Education Act 1996 and if on a school roll that they
regularly attend school.

There is, however, a discretionary power held by Headteachers to authorise absence
in exceptional circumstances.

Please note: This is not an entitlement and a family holiday is not an exceptional
circumstance.

Headteachers will not authorise absences if they believe it is to the detriment of a
child’s education.

Please note: That supporting documents to aid decision making must be submitted
at the time of your request for absence.

Please note also: We advise that you do not plan for your child to be absent from
school without gaining prior agreement from their school first. Headteachers cannot
retrospectively authorise absence from school under any circumstances.

If your request is authorised, you are required to ensure your child catches up on any
missed school work. This is your responsibility and school are not obliged to provide
work for your child to complete.

Any unauthorised absence will be recorded on your child’s attendance records. This
may result in legal proceedings against you, either through a Penalty Notice or the
Magistrates’ Court.



What is absence from school for exceptional
circumstances?

In order for consideration to be given, requests for absence must be for exceptional
circumstances only.

The primary and secondary behaviour and attendance partnerships and the council
agree to follow the law, in such that the provision for Headteachers to authorise
absence purely for the purpose of a family holiday is not an exceptional
circumstance.

Exceptional circumstances could include:

1. Service personnel returning from a tour of duty abroad where it is evidenced
the individual will not be in receipt of any leave in the near future that
coincides with school holidays.

2. Where an absence from school is recommended by a health professional as

part of a parent or child’s rehabilitation from a medical or emotional issue.

The death or terminal iliness of a person close to the family.

To attend a wedding or funeral of a person close to the family.

Where there are exceptional and unforeseen circumstances that fall outside of

1 to 4 above, the Headteacher agrees to consult with the principal education

welfare officer prior to any authorisation being given to the parent. The

principal education welfare officer will discuss each case with an independent

Headteacher and will make a recommendation to the referring school.
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